El Morbier és un formatge de llet crua amb pasta premsada sense coure. La història d'aquest formatge i la seva ratlla negra fina característica és la d'un saber fer desenvolupat durant un llarg període de temps pels mateixos agricultors de Comtois. Per raons de la duresa del clima, sí que podia ser complicat anar a la formatgeria cada dia, però no es tractava de desaprofitar el producte de la munyida de les vaques. Els pagesos llavors van fer un petit formatge amb la llet de la munyida de la tarda, que van cobrir amb una fina capa de cendra mentre esperaven per afegir un segon formatge, elaborat amb la llet de la munyida del matí següent. Aquesta tradició va donar origen al formatge que coneixem avui: l'única diferència és que les cendres han estat reemplaçades per carbó vegetal, sense afectar-ne el sabor! Les rodes Morbier procedeixen de la llet de vaques franceses Montbéliarde i Simmental, alimentades principalment de fenc i herba. Els fregaments amb aigua salada i la maduració tenen lloc durant un període mínim de 45 dies, i més habitualment a Vagne durant deu a quinze setmanes, en un celler de maduració amb humitat i temperatura controlades.
Llet i derivats (inclosa la lactosa i proteïnes de llet).